Nieuws

5 februari 2015

Gisteravond vond de prijsuitreiking plaats van de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd. Mijn gedicht “Kat” bleek, uit meer dan 10.000 inzendingen, de top-10 te hebben gehaald! Speciaal voor deze avond maakte René Hoogterp van Roadworks de volgende opname:

18 november 2014

Filmpje!

29 oktober 2014

Op 2 november, om 15:00 uur treed ik met Esther Kövy (viool), Arturo Murazabal (cello) Susanna Edixhoven (fluit) op in de Metaalkathedraal in Utrecht. De musici zullen werk spelen van o.a. Bach en Glière; ik zal veel nieuw werk brengen. Meer informatie: http://muziekindemeern.nl/event/lennardvanrij/

FotoIlGonfiabile12 februari 2014

OPGELET! Op 18, 19, 20, 21 én 22 februari Speelt Sarah Jonker weer de door mij geschreven, avondvullende theatersolo IL GONFIABILE. Ditmaal vinden de voorstelling plaats in theater Frascati in Amsterdam. Wees er snel bij!!! Reserveren via www.theaterfrascati.nl.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6 september 2013

Persbericht
Dèr Mouw-symposium “’t Herrijst, ’t herrijst”: Hernieuwde belangstelling voor J.A. dèr Mouw met o.a. Piet Gerbrandy en Ellen Deckwitz

Op zaterdag 21 september 2013 vindt in de bibliotheek van Doetinchem het eerste Dèr Mouw-symposium plaats. Tijdens dit symposium zullen sprekers met zeer diverse achtergronden inzicht verschaffen in de stand van zaken rond het onderzoek naar het leven en werk van de dichter, filosoof en classicus J.A. dèr Mouw (1863-1919).

Hernieuwde belangstelling

Dèr Mouw (pseudoniem Adwaita) werd precies 150 jaar geleden geboren. Het Dèr Mouwgenootschap (DMG) organiseert bij deze gelegenheid i.s.m. het Poëziecentrum Nederland een symposium, waarbij recente ontwikkelingen in het onderzoek naar Dèr Mouws leven en werk centraal staan. Bij de voorbereiding van het symposium bleek het aantal mogelijke onderwerpen en sprekers zeer talrijk. De afgelopen jaren is er immers een hernieuwde belangstelling voor Dèr Mouws werk ontstaan.
Zo werkt dr. Lucien Custers sinds kort aan Dèr Mouws biografie; drs. Hester Meuleman, medewerkster van het Huygens Instituut, publiceerde recentelijk een artikel over de Christusfiguur in Dèr Mouws werk; Lennard van Rij schreef een essay over de driehoeksverhouding tussen Dèr Mouw, Victor van Vriesland en Martinus Nijhoff; John Irons vertaalt, in samenspraak met Ben Bal, een keuze uit de poëzie van Dèr Mouw in het Engels.
Tijdens het symposium zullen deze gevarieerde disciplines samenkomen. Dichter en mede-oprichter van het DMG Co Woudsma presenteert de middag.

Sprekers
In zijn lezing zal Prof. dr. Pieter Adriaans stilstaan bij postmoderne aspecten van Dèr Mouws esthetica. Dr. Piet Gerbrandy zal een presentatie geven over de rol van de klassieke oudheid in Dèr Mouws werk. Dr. Lucien Custers zal zijn jongste ontdekkingen rond Dèr Mouws “Doetinchemse tijd” presenteren. Drs. Hester Meuleman bespreekt haar onlangs gepubliceerde artikel over de rol van de Christusfiguur in het werk van Dèr Mouw. Lennard van Rij MPhil zal de poëticale functie van de kristalmetafoor in Dèr Mouws werk bespreken. Drs. Ben Bal zal verslag uitbrengen over de stand van zaken bij John Irons’ vertaalproject. Ellen Deckwitz, winnares van de Buddingh’-prijs en nationaal kampioen Poetry Slam, zal op haar unieke wijze enkele sonnetten van Dèr Mouw voordragen.

Bijwonen
Aanwezigen zullen na afloop een boekje ontvangen met de teksten van de lezingen, alsmede een poster met een door John Irons vertaald gedicht. Ook zal er gelegenheid zijn om met de sprekers van gedachten te wisselen. De kosten voor deelname zijn € 15,00.

Belangstellenden kunnen zich aanmelden door een mail te sturen naar: cowoudsma@chello.nl en € 15,00 over te maken op bankrekening 425450341 t.n.v. J. Woudsma.Tijd: zaterdag 21 september, 14:00 – 17:00 uur. Locatie: ’t Brewinc, IJsselkade 13 te Doetinchem (Openbare Bibliotheek).

* 12 juli 2013

promotieIlGonfiableWow…je nog dat ik het afgelopen voorjaar een theatervoorstelling schreef voor Sarah Jonker? Nou, een critica van de De Volkskrant   zette deze solo op nummer negen in de top tien van beste voorstellingen van het seizoen 2012/2013! Denk dat ik vaker toneelstukken ga schrijven…

 

 

 

 

 

 

 

 

17 april 2013

* We hebben heel veel leuke en lieve reacties gehad van mensen die het afgelopen weekend naar Sarah Jonkers theatersolo Il Gonfiabile zijn komen kijken. Ikzelf heb ook genoten: het is een luxe om teksten te schrijven voor zo’n fantastische performer! Omdat alle reguliere voorstellingen uitverkocht waren, zal er een extra voorstelling komen op vrijdag 19 april om 20:15, De Wittenstraat 27 te Amsterdam. Dat is al heel snel, dus reserveer nu via publiciteit@likeminds.nl !

28 maart 2013 

 

* Omdat er nog tien sonnetten geschreven moesten worden binnen 24 uur, vroeg men mij om mee te doen met de Amsterdamse tak van de sonnettenkrans “Gouden Tijden, Zwarte Bladzijden.” Helaas slaagde de organisatie er niet in, mijn naam in het gratis document (zie link)  correct te spellen (“Leonard van Rij”). Nou is het net of ik een pseudoniem gebruikt heb, terwijl ik nóóóóóit onder pseudoniem schrijf… Verder bijdragen van o.a. dr. Lena N. Ravijn, dr. Anna R. v. IJlen, I.N. van Dralen Jr., Narnja Drilven, J.N. van Nare-Dril en van een gezamelijke kennis van Simon Mulder en mij, Nanne van Drommels-Druilreijn.

 

goudentijdenzwartebladijden

 

15 maart 2013

FotoIlGonfiabileOp 12, 13 en 14 april 2013 speelt Sarah Jonker  Il Gonfiabile , een theatersolo over een Italiaanse toneelgroep die koste wat het kost de theorieën van Antonin Artaud  in de praktijk wil brengen.

Spel en Idee:     Sarah Jonker

Tekst:                 Lennard van Rij

Regie:                Michiel de Regt

 

12,13,en 14 april, De Wittenstraat 27 in Amsterdam om 20:15. Kaarten zeven euro. reserveren op publiciteit@likeminds.nl

 

 

 

 

28 november 2012

 

* Op zondag 25 november won ik met mijn gedicht “Uitvaart” de derde prijs bij de wedstrijd “Ode aan Slauerhoff” in de bibliotheek van Utrecht. Het gedicht is ook opgenomen in het bundeltje Ode aan Slauerhoff, dat te bestellen is via www.literairemeesters.nl.

 

* De DVD met voordrachten van gedichten van Dirkje Kuik is uitgekomen! Op de DVD staan voordrachten van Gerrit Komrij, Herman van Veen, Charlotte Mutsaers en vele anderen. Ik mocht ook een gedichtje opnemen. Waar de DVD te koop is? Geen idee…

 

* Nummer 445 van het tijdschrift  Tirade is nu te bestellen via bol.com. In dit nummer staat mijn verhaal “Austin”.  

 

 

4 oktober 2012

 

* Deze maand debuteer ik met een een kort verhaal in het tijdschrift Tirade ! Meer info volgt.

* In de Volkskrant werd onlangs mijn artikel in het blad Arabesken besproken. De bespreker was positief en de editie als geheel kreeg vier sterren! Ik beschouw dit als een aanmoediging om mijn onderzoek naar de kristalmetafoor in de Nederlandse literatuur voort te zetten. Momenteel ben ik mijn aantekeningen aan het ordenen en bereid ik een artikel voor over de kristalmetafoor in het het werk van J.A. dèr Mouw.

* Onlangs mocht ik bij Beatloos in Zwolle optreden voor een gul publiek en in een prachtige zaal. En op 20 oktober…nee, daarover later meer.

1 juni 2012

* Het nieuwe exemplaar van Arabesken is zojuist uitgekomen; het openingsartikel is mijn studie naar Couperus’ gebruik van de kristalmetafoor. Het blad is te bestellen voor € 9,80 onder vermelding van het gewenste nummer (nr. 39) door overmaking van het bedrag op giro 600367 van het Louis Couperus Genootschap te Den Haag. Meer informatie op www.louiscouperus.nl/publicaties/arabesken.

* Op zondag 10 juni zal ik ergens tussen 15:00 uur en 16:00 uur mijn gedicht “Ontgroening” ten gehore brengen in zaal 4 van het Louis Hartlooper Complex in Utrecht. Na vieren zal ik deelnemen aan de Poetry Slam in hetzelfde gebouw.

* Vanaf 8 juni zullen enkele strofes van “Two Porcupines at Valentine’s” te lezen zijn tijdens de kunstroute aan de Scheene. Zie voor meer informatie: www.kunstaandescheene.nl.

 

30 april 2012

Na een korte radiostilte pak ik de draad weer op.

* In mei 2012 zal een verkennende studie naar de betekenis van de kristalmetafoor verschijnen in Arabesken, het tijdschrift van het Louis Couperus-genootschap. In dit artikel breng ik Couperus’ gebruik van de metafoor in verband met de West-Europese cultuurgeschiedenis. Binnenkort meer info!

* Het afgelopen weekend ontving ik van kunstenares Anja Brunt de prachtige ontwerpen van de drie borden die deze zomer te bewonderen zullen zijn tijdens Kunst aan de Scheene. Op de drie borden staan enkele fragmenten van een Engelstalig verhaal op rijm.

* Op 10 juni treed ik op tijdens Utrecht over Utrecht.

 

29 februari 2012

 

* De afgelopen week kwamen er maar liefst twee tijdschriften uit, waarin werk van mij is opgenomen. Het eerste is Avantgaerde, een handgedrukt periodiek uit Amsterdam. In dit tijdschrift mocht ik, met dank aan Simon Mulder, drie sonnetten plaatsen. (Zie www.feestderpoezie.nl ). Een bespreking van deze editie vind je hier: http://meandermagazine.net/wp/2012/02/mijn-hoofd-is-als-een-lege-zaal/ Het handgebonden, uit lood gezette en op een pers uit 1913 gedrukte blad is te bestellen via www.feestderpoëzie.nl en te koop bij optredens van het collectief van Het Feest der Poëzie.

* Ook is van de week het nieuwe nummer van het voetbaltijdschrift Hard Gras verschenen. In deze editie staat mijn gedicht “Nederland – Brazilië, WK 2010.” Zie  http://www.hardgras.nl/Artikel-pagina/216403/Hard-gras-82-nu-in-de-winkel.htm Overal verkrijgbaar, vooral bij de Bruna.

* Op zondagmiddag 18 maart treed ik met o.a. Mieke van Zonneveld, M.A.W. Ouderyte en Simon Mulder op in het Plantsoentheater in Leiden. Meer informatie op  http://www.plantsoentheater.nl/

 

15 februari 2012

Afgelopen maandagavond mocht ik voor de VPRO-radio mijn essay over Dèr Mouw, Van Vriesland en Nijhoff komen toelichten. De trein naar Hilversum begaf het, eindelijk op het Mediapark aangekomen werd ik door welwillende passant naar het verkeerde gebouw verwezen en toen ik het goede gebouw gevonden had, stuurde de portier mij per abuis niet naar de kelder, maar de bovenste verdieping. Vervolgens nam ik de verkeerde lift naar beneden. Uiteindelijk rende ik nog net op tijd de juiste studio binnen. Het gesprek dat volgde is hier te beluisteren: http://programma.vpro.nl/deavonden/Dossiers/Boeken.html?playurn=urn:vpro:media:program:12793695

14 feburari

Speciaal voor Valenstijnsdag heb ik het verhaal “Two Porcupines at Valentine’s” in de sectie “Stories in Verse” geplaatst. De illustratie bij het verhaal is van Ella Steenmeijer.

8 februari 2012

* Op maandag 13 februari interviewt de VPRO-radio mij in verband met het essay dat ik schreef over de driehoeksverhouding tussen Dèr Mouw, Van Vriesland en Nijhoff. Vanaf 21:00 uur op Radio 6.

10 januari 2012

* Voor de actie “Red Dirkje Kuik” droeg ik afgelopen zomer een gedicht voor in bijzijn van Hans Heesen, Nico Weber en Nadine Ancher. Het doel van deze actie is om geld in te zamelen voor het noodlijdende Dirkje Kuik Museum. Het filmpje staat nu online: http://www.youtube.com/watch?v=DQD5AJ2lUmI.

3 januari 2012

* Ook dit jaar ben ik met de regelmaat van een haperende klok te vinden op poëziepodia. Het jaar 2012 belooft afwisselend te worden: binnen één week treed ik op voor leerlingen van een basisschool in Heemstede én voor uitgaanspubliek in Amsterdam. (Zie “Optredens 2012”)

* De eerste reacties op mijn artikel in De Parelduiker zijn binnen. Ze zijn positief, mag ik wel zeggen. Gerrit Komrij noemt het artikel een “prachtbijdrage” en Jaap Goedegebuure vindt het stuk “razend interessant”. Ook Lucien Custers, de biograaf van Dèr Mouw, heeft zich positief uitgelaten. (Zie “Research- J.A. dèr Mouw”)

* Uitgeverij Vantilt heeft na het verschijnen van De Parelduiker aan Lucien Custers gevraagd, een uitgave te verzorgen van de briefwisseling tussen Dèr Mouw en Victor van Vriesland. Het lijkt erop dat een vergeten episode uit de Nederlandse Letteren de aandacht gaat krijgen, die zij verdient.

* In februari verschijnen drie door mij geschreven sonnetten in het handgedrukte tijdschrift Avantgaerde.  Aan andere publicaties wordt gewerkt…

* Ik ben een “follower” op twitter kwijtgeraakt en heb er nu nog acht.

* Dit voorjaar zal Roos Vonk, alias Rose Vonk, proberen om mijn Engelstalige werk in Londen aan de man te brengen. Londenaren, hoedt u!

 

 29 november 2011

* De website begint ergens op te lijken. Ik moet die foeilelijke schrijfletters nog vervangen en nog heel wat inhoud toevoegen. Maar ik begin het systeem door te krijgen!

* Vorige week heb ik een eerste versie geschreven van een nieuwe theatersolo voor Sarah Jonker. De solo gaat “Il Gonfiabile” heten. Binnenkort zal er ik er eens uitgebreid over vertellen.

* Vrijdag is de grote dag: mijn essay over Dèr Mouw, Van Vriesland en Nijhoff komt uit! Ben heel benieuwd of er reacties op komen. Maakt niet uit, ik heb mijn eerste essay gepubliceerd!

* Op donderdag 8 december draag ik gedichten voor op een besloten bijeenkomst in het koetshuis van Marialust in Apeldoorn. De organisatie heeft me gevraagd om een programma van een uur samen te stellen. Erg leuk! (En daarna wijnproeven – ook leuk!)